A nyugat-balkáni kapcsolatok bővítése jegyében kétoldalú együttműködési megállapodás született Macedónia társhatóságával

Magyarország és Macedónia között a gazdasági kapcsolatok perspektivikusan alakulnak, évek óta növekszik a két ország közötti kereskedelmi volumen, Magyarország az 5. legnagyobb befektető jelenleg Macedóniában – mondta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár 2015. december 17-én Budapesten, a Magyar–Macedón Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság harmadik ülését követő sajtótájékoztatón.

Az államtitkár úr beszámolt arról, hogy az energetika, a mezőgazdaság, az építőipar és a kiskereskedelem egyes részei a kiemelt együttműködési területekhez tartoznak a két ország között. Magyar Levente hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja Macedónia európai uniós integrációs folyamatát figyelembe véve a minden országra vonatkozó feltételeket.

Aneta Dimovska, a macedón gazdasági minisztérium államtitkára beszédében kiemelte, hogy Magyarország stratégiai partnere Macedóniának. Hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi árucsere a két ország között folyamatosan bővül, és fontosnak nevezte a vállalatok közötti együttműködést.

A Magyar–Macedón Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság ülésén az egészségipari, az agrárgazdasági, illetve a kereskedelmi kamarák közötti megállapodás mellett a fogyasztóvédelem és a piacfelügyelet területén is bilaterális együttműködési megállapodás született a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Macedón Állami Piacfelügyelőség között.

Az NFH képviselője 2012 őszén Szarajevóban, a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti témakörben megrendezett nemzetközi workshopon találkozott először a Macedón Állami Piacfelügyelőség vezetőjével. Az informális konzultáció rávilágított arra, hogy a macedón társszerv oldalán is lenne igény a szakterületi kérdések nemzetközi szintű megvitatására, és pozitívan fogadná, ha egy uniós tagállam piacfelügyeleti szervétől kaphatna szakmai támogatást intézményrendszerének fejlesztéséhez.

A macedón fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti szervezetrendszer jelentős átszervezésére került sor 2013-2014 folyamán, amelynek következményeként az állami piacfelügyeleti hatóság a gazdasági minisztérium szervezetéből kiválva önálló szervezetként kezdte meg működését. Ezt követően kezdett konkretizálódni a magyar–macedón együttműködés kialakításának és intézményesítésének igénye a társhatóságok között. A macedón hatóság a bilaterális együttműködési megállapodás idei előkészítő fázisában is kiemelte, hogy rendkívül nyitott a releváns nemzetközi tapasztalatokra az NFH, mint EU-s tagállami fogyasztóvédelmi hatóság részéről. 

Dr. Szente István, az NFH főigazgatója által a múlt csütörtökön aláírt megállapodás legfőbb célja, hogy megteremtse a keretet a felek fogyasztóvédelem és piacfelügyelet területén folytatott együttműködéséhez. A kooperáció egyebek mellett magában foglalja a vonatkozó nemzeti jogszabályokról és politikai irányvonalakról, valamint egyéb, a felek által közösen meghatározott kérdésekről való közvetlen eszmecsere lehetőségét, a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kiemelt témákban való egyeztetés kereteinek kialakítását, valamint a közös találkozók és szakértőcserék lehetőségének feltérképezését egyaránt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a megállapodás értelmében szakmai tapasztalatainak átadásával segítséget nyújt Macedónia fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogharmonizációs kötelezettségének teljesítéséhez. A megállapodásban foglalt célkitűzések megvalósítása céljából a felek folyamatosan konzultálnak egymással, különös tekintettel a fogyasztók jogait és érdekeit veszélyeztető, gyors beavatkozást igénylő ügyekre. A felek a szakmai konzultáció és tájékoztatás rendszeressé válását, a szakmai együttműködés elmélyülését, Macedónia uniós csatlakozásának hatékony támogatását és a szakmai projektekben való közös részvételt remélik a kooperációtól.

Az együttműködési megállapodás szövege elérhető ezen a linken.

 

 

 

Share on Tumblr