Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címben részesült a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma

A Bács-Kiskun Megyei oktatási intézmények közül negyedikként, országosan a 64., Kiskunhalason  pedig elsőként kapta meg a Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt, „Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola” címet. A címátadó ünnepségen az oklevelet Szabó Edina intézményvezető vette át Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkártól.

Az intézmény igazgatója köszöntőjében felelevenítette a pályázat megvalósulásának mozzanatait, kiemelte, hogy a színvonalas oktatás mellett tanulóik neveléséért is sokat tesznek, fontosnak tartják, hogy a mai világ kihívásaira felkészítsék a gyerekeket, melynek része az is, hogy megtanítsák nekik, akár online, akár egy üzletben történő vásárláskor milyen jogaik vannak, felmerülő problémák esetén mit tehetnek.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár beszédében  kiemelte a pályázat 2016-os kiírásának hátterét. Elmondta, hogy az országban számos olyan elhivatott pedagógus dolgozik és iskola működik, akik kiemelten kezelik a diákok fogyasztói tudatosságra nevelését, annak ellenére, hogy a fogyasztóvédelem kötelező jelleggel nem jelenik meg az iskolai tananyagban, ám alternatív módon beépíthető. A díjazott intézmények éppen ezt teszik annak érdekében, hogy a fiatalokat tudatos fogyasztóvá neveljék.


Különösen fontosnak tartja  a tudatosság kialakítása egy olyan iskolában, ahol a jövő fogyasztói mellett a jövő vállalkozóit is képzik. Az intézmény kiemelten kezeli az internetes kereskedelmet és megjelenik a médiatudatosság is oktatásukban. Az iskola tanboltjában pedig innovatív módszerekkel oktatják a diákokat arra, hogy a jótállás-szavatosság, a panaszkezelés vagy termékbiztonság területén milyen ismeretekkel kell rendelkezniük. Az intézmény emellett a jövőre nézve vállalta, hogy együttműködik a békéltető testületekkel és a fogyasztóvédelmi hatósággal, illetve látogatják a helyi termelői piacokat.

Az ünnepségen Bányai Gábor országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelenteket és gratulált az iskola sikeréhez. Beszédében kiemelte, hogy nagyon nehéz ma féket nyomni, kikapcsolni a felénk áramló információk tömegét és tudatosan ellenállni a csábító reklámoknak, a túlfogyasztásnak.

Elismerés jár azoknak, akik megtanítják ezt a diákoknak és kialakítanak egy védekező magatartást bennük.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója a címátadó ünnepségen elmondta, hogy az új programjuk értelmében az első évfolyamot megkezdő diákok az első pár hónapban már valamilyen környezetvédelmi tevékenységben vesznek részt.

Idén a tagintézmények azt vállalták, hogy azokon a településeken, ahol az iskolák működnek, száz fát ültetnek el. Az átadó ünnepség az iskola diákjainak műsorával zárult.

Forrás: baon.hu

Share on Tumblr